Hva er innskuddsgarantien?

De fleste nordmenn har en eller annen form for sparing – stor eller liten og med mer eller mindre regelmessige avsetninger. Uansett hvilken type sparer du er, ønsker du å maksimere avkastningen på pengene dine uten å ta for høy risiko. Derfor er det godt å kjenne til den innskuddsgarantien.

18 desember 2023

Innskuddsgarantien

Vurderer du å åpne en ny sparekonto? Kanskje er du på utkikk etter en konto med veldig god rente for å maksimere avkastningen. Da tenker du riktig. Men sjekker du også at kontoene du vurderer har innskuddsgaranti?

Det er nemlig mange aktører på markedet som tilbyr sparekontoer med svært høy rente, men også med ganske høy risiko. De har nemlig ingen innskuddsgaranti. Og det er lett å glemme når du skal åpne en konto. Det er en risiko for at du bare holder deg til den kontoen som gir høyest sparerente. Hvorfor ikke, liksom? Du ønsker jo å få mest mulig ut av pengene dine på kortest mulig tid.

Innskuddsgarantien beskytter pengene dine

Men hva skjer hvis banken eller institusjonen som holder kontoen går konkurs eller av andre grunner må avvikles? Da spiller det ingen rolle hvor mye renter du har på kontoen din – pengene forsvinner uansett.

Det er her innskuddsgarantien kommer inn i bildet. Innskuddsgarantien fungerer nemlig som en forsikring for sparepengene dine, noe som betyr at du får pengene dine tilbake fra staten hvis institusjonen der du har plassert pengene dine, går konkurs, eller hvis Finanstilsynet beslutter at innskuddsgarantien skal tre i kraft.

I henhold til gjeldende regelverk refunderer innskuddsgarantien kapital og påløpte renter opptil 2 millioner kroner per person og institusjon. Det betyr at hvis du har spart opptil 2 millioner kroner på en konto med innskuddsgaranti, vil du få dette beløpet tilbake fra staten hvis institusjonen som tilbyr kontoen, går konkurs. Hvis den samme situasjonen oppstår når du har pengene på en konto uten innskuddsgaranti, risikerer du i stedet å tape hele beløpet.

Velg konto med omhu

Når du velger sparekonto, bør du derfor ikke bare se etter høye renter, men også se på hvilken institusjon som tilbyr kontoen og – viktigst av alt – om kontoen er dekket av innskuddsgarantien. På denne måten kan du føle deg trygg på sparepengene dine på lang sikt, noe som er målet med sparing.

Søk om sparekonto hos Collector

Alle Collectors sparekontoer omfattes av den svenske statlige innskuddsgarantien og tilbyr i tillegg noen av bransjens gunstigste sparerenter. Her kan du lese mer om Collectors sparekontoer. På riksgalden.se kan du lese mer om den svenske statlige innskuddsgarantien.

 

Åpne en sparekonto

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg

Sverige