Informasjonssikkerhet

I dag håndterer vi mye informasjon og da for det meste digitalt. Det er viktig at vi alle blir klar over hvordan man skal håndtere denne informasjonen, slik at den ikke havner i uautoriserte hender.

Hva skal man gjøre?

Du kan til en viss grad være beskyttet ved hjelp av virusbeskyttelse og brannmur, men du har selv et ansvar for din atferd og for hvordan du administrerer opplysningene dine. Et godt tips er å håndtere digital verden på samme måte som du ville gjort i det virkelige liv. Hadde du for eksempel gitt ut personnummeret eller kontoinformasjonen din til et fremmed menneske i byen?

Phishing er svindlernes måte å lure deg på

Phishing, eller svindel e-post som det også kalles, er når svindlere forsøker å få tilgang til sensitiv informasjon om deg, din konto- eller kortinformasjon. De benytter ofte kjente bedriftsnavn, deres farger og logoer for å skape troverdighet og ber deg om å klikke på en lenke eller levere ut kort- eller kontoopplysninger. I mange tilfeller benytter disse bedragerne automatisk oversatte tekster, noe som betyr at språket generelt sett blir grammatisk feil og dermed litt lettere for oss å oppdage.

Om du skulle bli rammet

Dersom du mottar en e-post som du er usikker på bør du være forsiktig med å åpne den. E-posten kan inneholde skadelig programvare. Bare å lese e-posten vil ikke skade datamaskinen din. Det er først når du klikker på en lenke eller åpner et vedlegg som kan aktivere nedlasting av for eksempel et virus at det vil kunne være skadelig.

Om du blir rammet av skadelig programvare kan eventuelt et anti-virusprogram hjelpe deg, men vi anbefaler at du ominnstallerer datamaskinen din for å være helt sikker på koden slettes.

Vi oppfordrer deg til å være oppmerksom på at svindlere eksisterer.

Les mer på https://www.politiet.no/rad/datakriminalitet/

Tenk på dette!

·      Ikke klikk på mistenkelige linker eller gi ut sensitiv informasjon via e-post
·      Du må aldri åpne vedlegg i e-post som du ikke har bedt om
·      Kontroller hvem som er avsenderen
·      Bruk automatisk oppdatering på dataprogrammene dine for å sikre at du alltid har de          nyeste versjonene.
·      Bruk antivirusprogramvare. Det finnes mange gode gratisprogrammer som du kan              laste ned.
·      Gi aldri ut dine passord eller koder.